0


Ψωρίαση τέλος, υπόσχεται νέο επαναστατικό φάρμακο!


Κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Δερματολογίας στο Άμστερνταμ παρουσιάστηκε ένα νέο φάρμακο για την θεραπεία της ψωρίασης.
Το μόνο που απομένει είναι να εγκριθεί από τον αμερικανικό εθνικό οργανισμό φαρμάκων.


Σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα το φάρμακο «σεκουκινουμάμπη» φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και μπορεί να θεραπεύσει ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.


Οι μελέτες φάσης ΙΙΙ της σεκουκινουμάμπης σε ασθενείς με ψωρίαση έχουν ολοκληρωθεί, ενώ έχουν δημοσιευθεί στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι το  70% των ασθενών που έλαβαν 300 mg του φαρμάκου πέτυχαν καθαρό δέρμα (PASI 100) ή σχεδόν καθαρό δέρμα (PASI 90) στη διάρκεια των πρώτων 16 εβδομάδων θεραπείας.


Το φάρμακο είναι ο πρώτος αναστολέας της ιντερλευκίνης -17Α (IL-17A) για τον οποίο ανακοινώνονται αποτελέσματα μελετών φάσης ΙΙΙ στην ψωρίαση και τα οποία έχουν υποβληθεί για έγκριση στις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές υγείας.


Το νοσοκομείο Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων «Ανδρέας Συγγρός» και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης συμμετέχουν στις κλινικές έρευνες για τη σεκουκινουμάμπη και η εμπειρία τους επιβεβαιώνει τα πολύ καλά αποτελέσματα του νέου φαρμάκου. Στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2016.


Όταν το επαναστατικό φάρμακο πάρει το «πράσινο φως» θα χορηγείται σε ενέσιμη μορφή με τη δοσολογία των 300mg μία φορά τον μήνα, ενώ για τον πρώτο μήνα θα υπάρχει δόση εφόδου μια φορά την εβδομάδα.


Η χορήγηση μπορεί να γίνεται από επαγγελματία υγείας ή και από τον ίδιο τον ασθενή.


Λίγα λόγια για την ψωρίαση


Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις.


Προκαλεί συνήθως κόκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα. Η λεπιδώδεις αυτές κηλίδες, που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες (περιοχές με φλεγμονή από την υπερβολική παραγωγή δέρματος).


Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση. Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων.


Η διαταραχή είναι μια χρόνια επαναλαμβανόμενη κατάσταση που ποικίλλει σε βαρύτητα από εντοπισμένες μπαλώματα για να ολοκληρωθεί η κάλυψη του σώματος. Τα νύχια των χεριών και των ποδιών επηρεάζονται συχνά (ψωριασική δυστροφία των νυχιών) και μπορεί να θεωρηθεί ως μεμονωμένο εύρημα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία είναι γνωστή ως ψωριασική αρθρίτιδα. Δέκα με δεκαπέντε τοις εκατό των ατόμων με ψωρίαση έχουν ψωριασική αρθρίτιδα.


Η αιτία της ψωρίασης δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι έχουν μια γενετική συνιστώσα. Παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση περιλαμβάνουν άγχος, την απόσυρση των συστηματικών κορτικοστεροειδών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες, αλλά λόγω της χρόνιας φύσης της είναι μια πρόκληση για τη θεραπεία.


Η ψωρίαση δεν είναι μόνο δερματολογική νόσος. Ένα ποσοστό ασθενών (11% στην Ελλάδα) εμφανίζει ψωριασική αρθρίτιδα. Η ψωρίαση σχετίζεται επίσης με ψυχιατρική συννοσηρότητα και κακή ποιότητα ζωής. Η συχνότητα κατάθλιψης στους ψωριασικούς ανέρχεται ως 60%, ενώ αυξημένη είναι και η συχνότητα χαμηλής αυτοεκτίμησης, σεξουαλικής δυσλειτουργίας, αγχώδους διαταραχής και αυτοκτονικού ιδεασμού.


Συχνά χρειάζεται συστηματική θεραπεία για να επιτευχτεί μια ικανοποιητική κλινική ανταπόκριση, καθώς το 1/3 των ασθενών πάσχει από μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, οι υπάρχουσες θεραπείες δεν επιτυγχάνουν πλήρως καθαρό δέρμα ή το αποτέλεσμα δεν έχει μακρά διάρκεια. Νέες στοχευμένες θεραπείες υπόσχονται καλύτερα αποτελέσματα στη μάχη κατά της ψωρίασης.




πηγή


Ψωρίαση τέλος, υπόσχεται νέο επαναστατικό φάρμακο!

Δημοσίευση σχολίου

 
Top